Porter dobrý, leč drahý

Neodolal jsem a v Šopě jsem si koupil jeden porter z Potštejna.

Černá piva jsem kdysi vyhledával a ani dnes se jim vyloženě nevyhýbám. Protože název piva Clock Cocoa Porter zněl celkem exoticky a stupňovitost 15°byla pro daný styl vhodná, šel jsem do toho. Iritovala mne jen cena 69 Kč za půllitr.

Pivo však bylo chutné a celkem potěšilo mé zhýčkané smysly. Mok nebyl suchý jak některé irské stouty, na druhé straně v sobě nenesl znaky přílišné sladkosti charakteristické pro vícestupňová, zejména tmavá piva. Maně jsem vzpomenul na karamelové černé Krušovice nebo na melasovitého Kozla. Kakao ani kávu jsem vyloženě v pivu necítil. Dominovala chuťová harmonie, poddajnost a ani se nezdálo, že tento výrobek obsahuje přes 6% alkoholu.

Ani mi nechybělo logo potštejnského porteru, což bude nejspíše nějaká rozběsněná futuristická mašina. Věřím, že v našem hlavním městě by si tento produkt našel své pravidelné konzumenty, v našem regionu jeho spotřebu ale brzdí poněkud slabší kupní síla.

Nejsou Lety jako Lety

Dobrá zpráva: V Písku mají nový pivovar. Bylo už na čase.

A teď ta špatná. V nedalekých Letech chtějí zlikvidovat živočišnou výrobu, zrušit pracovní místa a vytáhnout na to z daňových poplatníků celých 450 miliónů. Tak hospodaří papaláši, kteří i v dobách ekonomického boomu stále propagují deficitní rozpočet a další zadlužování státu. Myslím, že většina našeho národa nevyznává islám, podle nějž je prase domácí nečisté zvíře a tak se nestačím divit, jak může existence tradičního vepřína v Letech u Písku překážet vybudování jakéhosi památníku, bez kterého se mimochodem naše společnost doposud obešla. Na této kauze si naši nadstandardně dobře placení zástupci lidu honí politické body a zdá se , že někteří vybraní jedinci evidentně i něco jiného. Jejich představa, že opět lezeme do análu všelijakým bruselářům či helsinkářům je dokáže dovést k vyvrcholení.

Pracovní (nikoliv koncentrační či dokonce vyhlazovací) tábor v Letech určitě nebyl rekreačním střediskem a jeho osazenstvo do něj nepřijelo z vlastní vůle. Avšak freneticky se hádat o to, zdali před 75 lety byl areál oplocen nebo hlídán považuji za akt čiré blbosti. A vyhrožovat svým politickým oponentům trestním stíháním či odvoláním z funkce jen proto, že verbálně vyjádří jiný názor je už vyloženě nechutné.Když poslouchám scestné argumenty o závadných výrocích, imunitě a nutnosti budování jakýchsi shora účelových mantinelů se smutkem si vzpomenu jak jsme tady na přelomu 80. a 90. let obtížně budovali nové základy demokracie včetně svobody slova a je mi k blití. Mimochodem, proč se při diskuzích na toto téma neobjeví občas informace o tom, že klienti inkriminovaného tábora pracovali zdarma pro údajně antifašistickou rodinu Schwarzenbergů? K získání levné pracovní síly jim byli nacisté dobří.

Když v září 1980 uviděl můj otec ve městě plakát zvoucí širokou veřejnost na taneční zábavu, na které pod hlavičkou Romského klubu mladých účinkuje kapela Kráter s uměleckým vedoucím Martinem Jaroškem, málem mne vydědil. Těsně po maturitě na Konzervatoři jsem však bojoval s předsudky většinové společnosti a své členství v dotyčném souboru jsem vehementně obhajoval.Od té doby mám v tomto etniku dost přátel a dokonce jsem měl tři cikánské milenky. Dodnes umím zpaměti zazpívat minimálně tři romské songy. Když však jsou nepřizpůsobiví povyšováni na Nedotknutelné, je něco špatně v našem sociálním i politickém systému. Kauza plánované likvidace vepřínu v Letech u Písku ukazuje, že obětí zatemněného myšlení a konstantní hrabivosti tzv. elity národa se může stát i nevinná svině, o které bych se nebál tvrdit, že může mít podobný rodokmen jako náš současný ministr kultury – jeden z hlavních iniciátorů této ostudné akce.

Jsou však u nás ještě jedny Lety. Tentokrát u Dobřichovic. A tam funguje minipivovar.