Konec Beer´s No.1

Včera jsem chtěl odpoledne zajít  do ochutnávkové pivnice Beer´s No.1 na Musorgského ulici (kolmá na Stodolní). Chtěl jsem ochutnat některé z 25 piv, které tam bývají na čepu. Bohužel, bylo zavřeno. Prostory k pronájmu.

Jednoduše řečeno: Nafouknutá bublina Stodolní pomalu plaskne. Předražená ulice, kde neplatily závazné hygienické předpisy a kde s vědomím města kvetla prostituce a obchod s drogami již svou konjunkturu překonala. Nikdy na ní, bohužel nevznikl ani jeden minipivovar. Dnes už je pozdě. A není mi to vůbec líto….

Morální kodex pravověrného pivaře

Budu se snažit pít pouze piva z menších a hlavně nezávislých pivovarů.

V případě, že v blízkém okolí nebude k dispozici žádný vhodný mok, mohu výjimečně uhasit svou žízeň i globálnější značkou. O svém poklesku se však zbytečně nerozšiřuji a snažím se jej kompenzovat zvýšenou konzumací piva kvalitního.

Ve výčepních zařízeních se chovám slušně, konzumuji uvědoměle a nikterak  neprovokuji ani se nepovyšuji nad ostatní hosty. Při náhodných konverzacích se vyhýbám jak debatám politickým, tak tématům jako např. že „plznička“ je nejlepší pivo na světě, neboť vím, že hňupa nepřesvědčím.

Při hodnocení piv se snažím vždy o maximální objektivitu a truňky posuzuji v příslušných kontextech, které vyplývají z jednotlivých stylů a geografických poloh.

Na pivo nebudu nikdy svádět svá případná morální či fyzická selhání.

Propiji-li se do stavu, kdy již v rámci zachování zdraví či dokonce holého života nebudu smět pivo pozřít (pokročilá cirhóza jater, rakovina hrtanu, vyléčený alkoholismus), nikdy nebudu své okolí zbytečně moralizovat a nebudu závidět ani odrazovat ostatní aktivní pivaře od jejich přičinlivého počínání.

K tomu mi dopomáhej svatý Václav.

 

Domovarnický pravěk

Včera jsem sledoval archivní pořad čst, z roku 1989, který se jmenoval „Chalupa na Horách Kavčích.“

Čeština má velmi tvárný slovosled. Normálně jsou to Kavčí Hory ( někdejší sídlo ČeskoslovenskéTelevize ), obrácený slovosled spíše odkazuje na nějaké jazyky románské.

Nicméně. Překvapivě jsem zaregistroval starou informaci, která jde zřejmě i těžko dohledat na internetu: Domovarníci už u nás fungovali již v 80. letech.

O tomto jsem již tenkrát před cca 32 lety něco tušil. Chalupář ing. Polák na svém letním sídle v Orlických Horách již  v oněch časech vařil pivo! V krátké reportáži, ve které vystupuje ikonický trumpetista z Banjo Bandu Ivana Mládka Géza Gerendáš  se marně snaží někde v dotyčné lokalitě sehnat pivo v jakékoliv formě.  Jeho snaha je konstantně provázena mantrou že: „Ing. Polák se směje.“

Ing. Polák se pokoušel vařit vlastní pivo již od roku 1979. Údajně mu obětavě pomáhal tehdejší ředitel jihlavského pivovaru. Homebrewing tak probíhal v disentu asi deset let a jedním z mnoha konzumentů býval prý i pozdější prezident Václav Havel-

Zajímavé je, že pivo se tenkrát jmenovalo Rampušák – stejně jako výrobky z nedaleké a dosud činné Dobrušky. Asi se v oné temné komunistické době na ochranné známky moc nehrálo.

Možná, že tenkrát provozovali takřka nelegální výrobu už i jiní progresivní domovarníci. Přesto aktivity ing. Poláka – jednoho z průkopníků českého Homebrewingu stojí za zmínku.