Pochvala Staré Bělé

Není to tak dávno, co jsem na Starobělské málem zanevřel.

Popíjel jsem je na jaře u provizorního šenku zábřežské Koliby a snažil jsem se sám sebe přesvědčit, jak mi to chutná. Jenže jsem si všiml, že se z onoho piva vytratila chuť. Ta chuť, která dělala z piva s čápem v logu delikátní mok, který byla radost pít. Tenkrát jsem si uvědomil, že tento neblahý stav již trvá po několik měsíců. Přesto jsem Starobělské stále pil, neboť to byla v oblasti Ostravy Jih jedna z mála alternativ k masovým značkám.

Oživení přišlo počátkem léta, kdy mne Stará Bělá opět začala chutnat. Krásná pivní „hliněná“ příchuť pronikala již do prvního degustačního plánu a homogenně se objevila i v nádherném doznívání. Krásná harmonie vkusného chmelového aroma a obilné chlebovitosti.. Zkusil jsem tenkrát 10° i 12°a byl jsem velice potěšen. Hned mne však napadlo: Co když je to jenom mámení smyslů při aktuální žízni? Jsem vůbec kompetentní k vynášení takovýchto soudů?

Z těchto důvodů bylo nutno ochutnávku zopakovat a to nejlépe několikrát, což není při relativní dostupnosti SB a lidové ceně žádný problém. Bylo to pořád tam! Ta neotřelá, přitom familierní chuť tlačící se na patro ve snaze obsloužit co nejlépe chuťové pohárky již při prvním doušku. Ochutnal jsem po čase i Černého čápa, který si nezadal s klasickým „flekovským“. A ačkoliv to není úplně moje parketa, musím konstatovat, že SB vyrábí i kvalitní svrchňáky.

Včera jsem ochutnal jejich višňové, což byl pochopitelně úlet. Asociačně jsem si připomněl dobu před zhruba 50 lety, kdy jsem miloval pití šťávy z třešňového kompotu. Zhruba do doby, než jsem v ní objevil zavařené housenky. To pivu naštěstí nehrozí.

Takže všem pivařům, kteří pobývají v dosahu Ostravy Jih nebo přímo Staré Bělé doporučuji ochutnávku současné povedené várky. Doufám, že kvalita není jen sezónní a že vydrží.

Odložené představení

Oznamujeme tímto, že plánované představení Pivní pohádky divadla Zběsilá Pípa, které se mělo uskutečnit ve středu 23. 9. v klubu Rockhill se pro onemocnění v souboru odkládá.

Další termín bude zavčas oznámen.

Děkujeme a pivu zdar!!!

Nasální pneumohypoxie

Nasální pneumohypoxie je druh onemocnění horních cest dýchacích (DG 462), které je převážně zapřičiněno častým zakrýváním čichového ústrojí zejména textilními materiály.

Nemoc bývá buďto virového původu – zde je třeba zmínit např. paramyxoviry či pikornaviry, v neposlední řadě rovněž vybrané kmeny coronavirů, nebo ji může způsobit i bakterie Haemophillus Influenzae či Moraxella Catarrhali. V textilu jakéhokoliv původu se patogeny nekontrolovaně rozmnožují a vzniká efekt tzv. Petriho misky. Akutní choroba se projevuje kýcháním s kapénkami šířícími se až na vzdálenost 3 metrů, dusivým kašlem, zvracením, desorientací způsobenou nedostatkem kyslíku, nekoordinovanými pohyby končetin, extrémní agresivitou, v pokročilých fázích i silnými křečemi, zástavou srdečního svalu a bolestivou smrtí.

Můžete si však vymyslet i jinou chorobu, kterou můžete postrašit rýpaly, kteří mohou třeba v prostředcích MHD reptat, proč nemáte ten hadr na hubě, který je stejně k hovnu i přes nos.

Styďme se společně za naši neofašistickou vládu a hlavně za diletantsky vedené Ministerstvo Zdravotnictví, které místo toho, aby se dle svého názvu snažilo co nejúspěšněji léčit nemocné, buzeruje zdravé daňové poplatníky a dělá jim z života očistec.

Pivem za zdravější populaci a proti jeho nepřátelům!

Pivní pohádky v Rockhillu

Dne 23. září se v klubu Rockhill na Hulvákách uskuteční představení Pivní Pohádky v provedení divadla Zběsilá Pípa.

Švejk to nepochopil

Nevratné láhve

Jak Pejsek s Kočičkou vařili pivo

Princezna Urquella  a zlý čaroděj Sabmiller

Kapacita klubu je cca 45 míst (v krajním případě až 50)

Část lístků bude v předprodeji u obsluhy výčepu Rockhillu od 16.září

Vstupenka stojí 100 Kč

Na Vaši účast se těší divadlo Zběsilá Pípa, dále od čepu Chachárek, Ostravar,a zejména Medojed 11°.

Dále je ještě v plánu stejné představení 26. září v budově Panského pivovaru v Paskově.

Bude aktualizováno.