Švihák hodonínský

Nechce se ani věřit, že od mé první návštěvy hodonínského pivovaru Kunc uplynulo už více než 28 let.

Tenkrát to byl podnik zcela nový, čerstvý, neamortizovaný vonící fermeží. Už tenkrát vařil nefiltrovanou 12°, která mi celkem chutnala.

Při svých opakovaných návštěvách během let jsem zaregistroval, že Kunc vyrábějící značku Švihák rozšířil sortiment. Dlouho jsem např. vzpomínal na místní  zázvorový ležák což v oné době u nás ještě nebylo úplně běžné.

Uplynulo zase asi 15 let a já opět zamířil do Hodonína (nejen) na pivo.

Při pátku ve 14 hodin mi připadal lokál trestuhodně prázdný. Uvnitř se nalézalo pouze pár hostů.

Švihákova 12°se mi zdála chuťově skoro stejná jako v létě 1994, Nižší hořkost, plné sladové tělo a dlouhé mazlivé chlebovité doznívání. Výčepní točí pivo předpisově, možná bych uvítal smetanovitější pěnu.

Pamatuji, že v jejich zázvorovém pivu jsem před lety zázvor moc necítil, spíše mi docházely jakési nové, zvláštní, leč přijatelné chutě. Avšak nyní tento truňk v sobě opravdu zdravou peprnou rostlinku nezapře. Není jí tam tolik, jako kdysi v Pacově, jinak však zázvorák jak má být.

Cena 12° se drží na 40 Kč, což je v dnešní inflační době ještě stále seriózní cena. Za slušné peníze bylo možné poobědvat i česnekovou polévku.

Avšak nakládaný hermelín (standard) za 115 Kč mi už připadal trochu „off limit“.

Asi v šest večer návštěvníků přibylo, na mnoha stolech byly rozmístěné rezervavční cedulky. Tak snad hodonínští i přespolní nenechají tak krásný a dosud  lidový podnik krachnout.

Kousek dále jsem viděl značkovou hospodu Mazák s pivem z Dolních Bojanovic.

Na tu snad budu mít čas příště….