Oktoberfest Bier

Sezóna Oktoberfestů pomalu končí (v Evropě se zpravidla kvůli teplejšímu počasí konají v září), pivo však zůstává. Německé pivovary své bierfestové speciály neplní pouze do sudů, nýbrž i do láhví. V naší pivotéce se sešel sobor oktoberfestových lahváčů hned z pěti mnichovských pivovarů. Své speciály u nás nabízí Löwenbräu, Spaten, Augustinerbräu, Paulaner a Hacker Pschorr dokonce uvařil oktoberfestový Märzen (březňák – pivo, které se vařívalo v březnu silné tak, aby vydrželo pokud možno celé léto, protože v tuto sezónu se kvůli nezvládnutelnému množství divokých kvasnic v ovzduší pivo zpravidla nevařívalo).

Německé speciály mají od 5,8 do 6,1% alkoholu a i na severní Moravě vám pomohou navodit atmosféru pivní události, jejíž vznik se datuje do roku 1810.

Svatý Václav v Ostravě

Jako každoročně tak i letos se konají v okolí areálu pivovaru Zámeček Zábřeh Svatováclavské pivní slavnosti. Přítomno má být přes 20 pivovarů. Zajisté stojí za to ochutnat Rýmařov, Líšeň, Lipník, Dobrušku nebo Sv. Kopeček stejně jako ostatní, striktně minipivovarské nebo maximálně středněpivovarské druhy. Bohužel, letos mi mé pracovní povinnosti neumožňují těchto slavností se zúčastnit. Nicméně, nechám si o tamních pivech zdát a budu doufat, že na ně i během roku někde narazím.

Příjemné chuťové zážitky a  Dej Bůh štěstí!!