Jižní Čechy opět v pivotéce

Ze Zvíkova se Jiří Štverka vrátil nadšený. Jeho pivovárek z Hobitu získal v celostátní tradiční soutěži minipivovarů 2. místo v kategorii světlých ležáků. Gratulujeme. Z Jižních Čech se však v žádném případě nevrátil s prázdnou. Přivezl baterii petek ze Zvíkova a vzorek piva z nového podniku v jihočeských Chotovinách.

Pivovarský dvůr Zvíkov funguje nepřetržitě už od roku 1994. Je to jeden z prvních provozoven tohoto druhu, který začal u nás experimentovat se svrchně kvašeným pivem. Jeho vlajkovými plavidly jsou ležáky Zlatá Labuť a pšeničňák Zvíkovský Rarášek. Premiéru v pivotéce má jeho pšeničné pivo s příchutí divokých malin Červený Rarášek.

Pivovar Mayzus z jihočeské obce Chotoviny je vlastně na naší pivní scéně letošním nováčkem. Prozatím má v repertoáru světlý ležák a vídeňský speciál s numerickým názvem 1913, což je letopočet vojenského cvičení rakousko-uherské armády, které proběhlo poblíž katastru obce.

Pivo z obou pivovarů můžete ochutnat na Velikonočním festivalu minipivovarů 5. a 6. dubna v Garáži v Martinově, chcete však v onu dobu již popíjet vzdělaní je třeba zavítat do naší pivotéky a alespoň pár láhví ochutnat. Srdečně zve management.

 

Kapitola 10 – Na západní frontě Pivo

Po malé odmlce, zapříčiněné adminovým poznávacím zájezdem za londýnským fotbalem a pivem, zde opět publikujeme další kapitolu z populárního bestseleru Martina Jaroška - Pivařský labyrint světa a ráj srdce, konkrétně Kapitola 10 – Na západní frontě Pivo, v níž se dozvíte,  jak to mají na Západním pobřeží USA s pivem.

Lidé, čtěte!